DKV gewrichtspijn terugbetaling

Blog

Hou je gewrichten in topvorm!

 

De gewrichten spelen een cruciale rol in het functioneren van het menselijk lichaam, of het nu gaat om mobiliteit, het ondersteunen van onze botten of het absorberen van schokken. Hoe kunnen we onze gewrichten best verzorgen om pijn te voorkomen bij het ouder worden?

Ze zorgen ervoor dat we kunnen bewegen, schrijven, een muziekinstrument bespelen, ... Gewrichten zorgen voor de mobiliteit van het skelet, dankzij een complex en goed geoefend mechanisme. Maar na verloop van tijd kunnen ze pijn doen. In dit artikel vertellen we je hoe je gewrichten werken en hoe je ze best kunt verzorgen.

DKV gezonde gewrichten

Hoe werken de gewrichten? 

Gewrichten zorgen voor de verbinding tussen twee botten[1] en zetten zo de botten van het skelet in beweging. Maar dat is niet alles: ze absorberen ook schokken en vangen onze plotselinge bewegingen op dankzij het gewrichtskraakbeen[2] dat een beschermende laag vormt. Doordat de gewrichten het skelet ondersteunen, kan het skelet het gewicht van het lichaam dragen. 

Het menselijk lichaam telt zo'n 360 gewrichten. Ze bestaan uit[3]:

  • Kraakbeen, een gladde bekleding die als schokdemper werkt.

  • Het synoviale membraan, dat de binnenkant van het gewricht afbakent om het te beschermen en om de beweeglijkheid van de pezen te bevorderen.

  • Ligamenten, die de twee botten aan elkaar 'vastplakken’ om ze te stabiliseren en te voorkomen dat ze uit de kom gaan.

  • Twee of meer botten die ze met elkaar verbinden.

  • Spieren: die een bindende rol hebben, zoals de ligamenten, maar ook een motorische rol, waardoor het gewricht kan bewegen. 

Gewrichtsaandoeningen

Pijn aan onze gewrichten kan zowel veroorzaakt worden door mechanische problemen of door ontstekingen. Deze pijn, die permanent kan zijn of in opstoten, kan elk gewricht in het lichaam aantasten: wervelkolom, schouders, ellebogen, polsen, vingers, heupen, knieën, voeten, ... en is heel lastig voor mensen die eraan lijden.[4]

Waarom doen onze gewrichten pijn?

Bepaalde ziektes kunnen pijn veroorzaken in onze gewrichten[5]. Dit is vooral het geval bij: 

  • Acute artritis, als gevolg van een virale infectie; het begin van een gewrichtsaandoening of van een crisis gerelateerd aan een chronische gewrichtsaandoening zoals reumatoïde artritis of artritis psoriatica, of jicht. 

  • Chronische artritis, als gevolg van chronische ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis, artrose, artritis psoriatica, systemische lupus erythematosus en juveniele idiopathische artritis (bij kinderen).

Er zijn ook andere ziektes die gewrichtspijn kunnen veroorzaken en die geen rechtstreekse link hebben met de gewrichten:

  • Slijmbeursontsteking (bursitis)

  • Tendinitis (peesontsteking of tendinopathie) 

Artritis en artrose: wat is het verschil? 

De term "artritis" duidt op een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel en is de verzamelnaam voor een aantal inflammatoire gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis en jicht. Artritis kan tot artrose leiden.

Artrose daarentegen verwijst naar de slijtage van het gewrichtskraakbeen, waardoor de schokdempende rol van de gewrichten afneemt. Hoewel mensen van alle leeftijden aan artrose kunnen lijden, treft de ziekte vooral ouderen, en meer specifiek 65-plussers.[6]

Pijn: wat zijn de risicofactoren?

Sommige factoren die gewrichtspijn veroorzaken, hebben we niet in de hand. Denk aan ziektes zoals artrose of artritis, hormonen, stoornissen in de stofwisseling, ...

Er zijn echter een aantal risicofactoren die gewrichtspijn kunnen verergeren[7] waar we wel iets kunnen aan doen: 

Hoe komt het dat onze gewrichten kraken?

Als onze gewrichten kraken, komt dat door "de vorming en snelle expansie van een gasholte in het gewricht, mogelijk gemaakt door veranderingen qua druk".[8] Dit gekraak kan geen kwaad en leidt niet tot artrose, zelfs niet als het dagelijks voorkomt. 

Soepel blijven op elke leeftijd

Hoewel gewrichtsaandoeningen zoals artritis en artrose al vroeg kunnen beginnen (vanaf de 30), treffen ze vooral mensen boven de 50 of 60 jaar[9]. Je gewrichten ook na deze leeftijd in vorm houden, doe je met deze tips: 

  • Beweeg! Ga regelmatig zwemmen, wandelen en fietsen[10], en vergeet niet te stretchen. 

  • Ga regelmatig naar een kinesist of osteopaat om de pijn te verlichten of gewoon voor een onderhoudsbeurt. 

  • Let op je voeding door voldoende fruit en groenten te eten, die antioxidanten bevatten.

  • Houd je spieren op peil met regelmatige lichaamsbeweging en een eiwitrijk dieet. 

  • Raadpleeg bij ernstige pijn een specialist die behandelingen overweegt zoals infiltraties - intra-articulaire injecties met een geneesmiddel - die op voorschrift verkrijgbaar zijn bij een reumatoloog[11]

Meer gemoedsrust met een verzekering ambulante zorgen

Heb je last van gewrichtspijn en moet je naar een kinesist of osteopaat om je pijn te verlichten? Vereist je gezondheidstoestand de tussenkomst van een specialist zoals een reumatoloog? Deze raadplegingen kunnen duur uitvallen en op je budget wegen. Daarom raden we je aan om te kiezen voor een verzekering ambulante zorgen voor je dagelijkse medische kosten. 

Ontdek onze verzekeringen ambulante zorgen DKV Daily: zo ben je 365 dagen lang beschermd! Analyseer je gezondheidsbehoeften online in slechts enkele minuten. Voor nog meer informatie kun je contact opnemen met DKV of met je verzekeringstussenpersoon.

DKV. De beste zorgen. Levenslang.  

Spier- en skeletaandoeningen komen helaas vaak voor. En als er een medische behandeling nodig is, kunnen de kosten zich snel opstapelen. Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je geruststellen, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Zorg dragen voor jezelf, dat is je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk beschermen. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van de DKV-producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten: tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71.